Mi az a Tabata?

A Tabata egy 4 perces magas intenzitású intervallum edzés (HIIT), amelyben kétféle szakaszok váltják egymást: 20 másodpercig tartó mozgás és 10 másodperces szünet. Ezt a ciklust 8-szor ismételjük, tehát összesen 4 percig edzünk. A Wisconsine Egyetem tudósai szerint, valamint az American College of Sports Medicine közelmúltban végzett kutatása alapján kb. 14 kalóriát égetünk el egy perc alatt, és többet ér ez az edzés a szervezetünk aerob és anaerob energiatermelő folyamatai szempontjából, mint egy órányi mérsékelt intenzitású kardió edzés.

TABATA módszer:
20 másodperc mozgás
10 másodperc pihenő
Teljes időtartam = 4 perc

Mire van szükségünk a Tabata edzéshez?
A Tabata edzés maximális erőfeszítést és intenzitást igényel, ezt 20 másodpercig tartjuk fenn (utána pihenő, regenerálódás következik). Ezt ismételjük meg összesen 8-szor, és így végigcsinálunk egy teljes Tabata edzést.

Az edzéshez nincs feltétlenül szükségünk valamilyen eszközre vagy felszerelésre, edzhetünk csupán a saját testsúlyunkkal is.

Gyakran ismételt kérdések

A Tabata edzést minden szintű atlétán alkalmazták már, és eddig sehol sem tapasztaltak negatív dolgokat. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy magas vérnyomásban szenvedő is bátran végezheti. Nem, de egy egészséges ember, aki most kezd mozogni vagy már régóta sportoló egyén bátran alkalmazhatja.

Az intenzitás a kulcsa az egésznek! Kezdők is adjanak bele 85%-ot, ha a 100% még nem reális, de aki már tapasztalt sportember, nyugodtan csinálhatja maximális intenzitással!

Ha a célod a maximális erő, akkor elég hetente 2-szer csinálni, ha az állóképességedet szeretnéd növelni, akkor akár a heti 5 is vállalható az edzettségi szinthez mérten.

Oktatók

Bencze Ferenc

Bencze Ferenc

edző, gyógytornász, tulajdonos

Személyi edző

Bencze Katalin

személyedző és aerobik oktató, a BodyHouse fitnesz stúdió tulajdonosa.